Hvad er Københavnerkirken?

Det med Gud, liv, død, mening, tro osv. er ikke kun for en lille speciel udvalgt skare, men noget ethvert menneske overvejer. Københavnerkirken er blevet til ud fra en stærk vision om, at netop disse ting er for alle, og at Bibelen har noget afgørende relevant for ethvert menneske.

Derfor er Københavnerkirken for så vidt ikke noget unikt, men endnu et led af den lange kæde af mennesker og fællesskaber, der eksisterer og er åben for alle, pga. ét menneske, der ændrede verdenshistorien, nemlig Jesus.

Derfor spiller han og hans ord også den helt centrale rolle i alt, hvad der foregår. Og der foregår meget. Ét er festen om søndagen, hvor der er mange mennesker i alle aldre, musik, sang, bøn, refleksion, nadver og prædiken, der er forståelig og relevant. Vi vil gerne være et fællesskab også i løbet af ugen, som ser og omslutter hinanden. Derfor samles vi i mindre grupper. Vi kalder dem k-grupper. Her er der basis for at lære hinanden godt at kende og for at dele liv, sådan som det nu former sig, med hinanden. For at hjælpe hinanden og for at finde ud af, hvad Jesus, tro, tilgivelse og mening betyder ind i en ganske almindelig dansk hverdag.

Kirken har aldrig nok i sig selv, men er altid sendt til andre. Derfor har vi en anderledes gudstjeneste første søndag i måneden. Vi kalder den Netværkssøndag og Aftengudstjeneste

Hvordan bliver man en del af Københavnerkirken?

Der er ingen adgangskrav. Alle der dukker op, hvor kirken nu samles, er inviteret til at være en del af festen. Faktisk er Københavnerkirken et stort sammenskudsgilde af alle de mange forskellige mennesker, som er der. Og der er altid noget, du kan blive en del af - uanset om du er praktisk anlagt, kan lide at arbejde med børn, musik, eller bare har en helt skæv, god idé! Den eneste forudsætning for at blive en del af fællesskabet, er sådan set bare, at du er villig til at sætte dig selv i spil.

Hvis du på et tidspunkt ønsker at blive medlem af Københavnerkirken, afholder vi med jævne mellemrum "Kend din kirke" efter gudstjenesten. Her får du generel info om, hvad Københavnerkirken er og står for, mens du har mulighed for at stille alle dine spørgsmål. Herefter får du en samtale med en af kirkens præster, hvor du på et lidt mere personligt plan kan snakke om det, der rører sig i kirken og livet.

HISTORIE

I november 1998 mødtes syv personer for at drøfte muligheden for dannelse af en ny menighed i København. Efter grundigt forarbejde og udgivelse af et lille debathæfte, "En ny menighed - en ny mulighed", som bl.a. indeholdt et afsnit om baggrund og begrundelse for kirkens tilblivelse og kirkens missions- og menighedssyn, så Københavnerkirken dagens lys 7. januar 2001.

Kirkens første gudstjenester blev afholdt på Sct. Annæ Gymnasium, men flyttede allerede i april 2002 til Peder Lykke Skolen pga. kraftig vækst. I september samme år blev én af kirkens præster, Claus Grønbæk, ansat. Siden er forskellige andre ansatte, såvel administrative som børnemedarbejdere og præster, kommet og gået. I 2014 flyttede kirken til større gudstjenestelokaler på Israels Plads.

Da Bethesdas boghandel i 2019 gik konkurs fik Københavnerkirken mulighed for at overtage lejemålet af de ledige lokaler. Efter en omfattende istandsættelse flyttede kirkens kontor i april/maj ind i stueetagen mens underetagen nu rummer musikøvelokale, mødefaciliteter mm. Visionen er at lokalerne ud over meget andet, også skal kunne bruges til at invitere folk indenfor til en snak og en kop kaffe.

DRØMMEN

Enhver kirkes manual er Bibelen, og vi har i tre punkter forsøgt at samle, hvad Bibelen siger om at være kirke. Vi kalder det ”Drømmen”. Vi er allerede en kirke med evangeliet som omdrejningspunkt, med fællesskab i fokus og med mission som et stærkt ønske, og vi arbejder alle videre ad den vej. 

”Drømmen” kredser om tre ord: Evangeliet, fællesskab og mission

  • Evangeliet som en central og uvurderlig del af livet i Københavnerkirken

  • Fællesskabet som en afgørende faktor, hvor vi giver og modtager

  • Mission som noget der kommer alle ved og udtrykker sig gennem tanke, ord og handling

Nedenfor har vi sat endnu flere ord på ”Drømmen”.

Evangeliet

Eller som det måske retteligt burde hedde: De gode nyheder. Vi ønsker, at Guds gode nyheder må være centrum i kirken og i os. Og det er, at Gud ikke bare har ladet os sejle i vores egen sø, men har sendt sin Søn for at sætte os fri. Han kom ikke med et sæt regler og et partiprogram, men han kom for at frelse os og sætte os fri fra alt det, som ødelægger og binder. Kernen i dette er korset, hvor han ofrede sig selv, bar og betalte al vores synd og skyld, som skiller os fra Gud og fordømmer os til evig fortabelse. Sådan at vi i troen på ham har et frit liv og en evighed i vente. Disse gode nyheder handler ikke bare om ”engang”, men forkynder allerede nu frihed ind i de længsler, frygt og afveje, som vi alle har.

Det betyder, at vi drømmer om...

at evangeliet – gennem bibel, forkyndelse, lovsang og samtale – altid vil være en uvurderlig del af livet i Københavnerkirken.

 Fællesskab

Gud siger: ”Det er ikke godt for mennesket at være alene”. Det hører med til det at være menneske, at vi er skabt til fællesskab. Når vi kommer til tro på Jesus, bliver vi en del af et nyt fællesskab, en ny familie. Guds familie. Bibelen og historien vidner om, at dette ikke bare er en eller anden form for åndelig tanke, men en helt konkret og hverdagsagtig virkelighed. Helt konkret betyder det, at du bliver en del af det store fællesskab, som tydeligst kommer til udtryk, når vi samles til gudstjeneste om søndagen. Også i løbet af ugen ønsker vi, at du er en del af dette fællesskab. Det sker først og fremmest i de mindre fællesskaber. Vi kalder det K-gruppe. Men også alt andet foregår i fællesskab – uanset om det er en tjeneste i et team, hvis fokus er i eller udenfor kirken. Som det kommer til udtryk i et legeme, hvor alle lemmer har deres bestemte plads og funktion, sådan kommer det også til udtryk i menigheden.

Det betyder, at vi drømmer om...

at fællesskabet – både det store og de mindre – er en afgørende faktor for enhver i Københavnerkirken. Både i forhold til at modtage og give. Et stort sammenskudsgilde.

 Mission

Selve ordet har ofte en negativ klang. Noget beregnende og sælger-agtigt. I Bibelen er det helt modsat. Budskabet om evig frihed og at blive en del af Guds familie er for godt til at holde for sig selv. På grund af kærlighed forlod Jesus den himmelske herlighed for at leve og dø for os. Når vi kommer til tro på ham og bliver en del af fællesskabet, bliver vores vigtigste opgave at bringe denne virkelighed om håb og frihed videre til alle andre. Ordet ”mission” kommer af det latinske ”at sende”, hvilket betyder, at enhver kristen er sendt ud til de mennesker, som er i vores nærhed. Helt konkret betyder det, at ethvert fællesskab – stort eller småt – i Københavnerkirken har åbne døre for alle og enhver, der ønsker at vide mere eller blive en del af Guds familie. At både tanke, ord og handling er med til at formidle denne virkelighed er en selvfølge.

Det betyder, at vi drømmer om...

at mission ikke bare er en disciplin for de få, men at det ligger alle på sinde – igennem tanke, ord og handling – både som enkeltpersoner og som fællesskab. 

IDENTITET

Københavnerkirken er en evangelisk-luthersk frimenighed. Det betyder, at vi har det samme bekendelsesgrundlag som folkekirken, men derudover er vi helt selvstændige og ikke bundet af love, regler og biskopper fra folkekirken. Vi modtager ikke statsstøtte, men er "selvforsynende" på alle områder, herunder økonomi, gudstjenester, fællesskaber, arrangementer, kirkelige handlinger etc.